2009. január 13., kedd

Kékség


       Már azt hittem, nem érdekelnek benneteket a színek... Aztán két olyan kiváló bejegyzés született  a kék színnel kapcsolatban, hogy aki még nem olvasta őket, azoknak szeretettel ajánlom. 
Ahama blogjában  http://ahamaa.blogspot.com/ olvashattok  egy igazi "színvallást" a kékről. 
A másikat felkérésemre írta Szentpyr http://szentpyr.blogspot.com/. 
Érdekes gondolatok színekről, nevekről, színharmóniáról.
Mindkettőtöknek köszönöm, hogy  hozzászólásotokkal gazdagítottátok a színek világában tett kalandozásunkat. 

Szentpyr  ösztönösen párosított nevekhez színeket. Ehhez ajánlok mindenkinek egy linket, ahol megnézhetjük, hogy a nevünkhöz milyen szín tartozik: 

Mit gondoltok, mi a nevemhez rendelhető szín??? Egy picit sem lepődtem meg: a lila. Ilyennek ismertetek meg engem???
Lila:
A lila ábrándozó.Nagyon méltóságos.Tökéletességre törekszik. Nincsenek korlátai. Jobban szeret saját maga munkáltatója lenni. Mindig vezető szerepet játszik a közösségben. Nagy felfedező. Mindenben a tökéletességre vágyik. Békítő. Magabiztos. Elősegíti mások önbecsülését. Soha nem keveredik a tömeggel.

Festőnövények

         Találtam még néhány adalékot a kék színben való elmélyülésünkhöz. Jó ideje nem volt a kezemben Kemendi Ágnes: Festőnövények című könyve, de most lekívánkozott a könyvespolcról. 
Festő csülleng  és indigó, avagy a kék fonal festéke...
"Ahol vadon terem, Nyugat-Ázsiától Észak-Amerikán át Dél-Európáig, ott ősidők óta használták színezésre. Európa területéről a bronzkortól van adat a csüllenggel való festésről. A 13-15. században óriási területeken termesztették, Türingiában vagy 300 községnek szinte egyedüli terménye a festő csülleng volt.Ismerték már ebben az időben is a festők az indigót, mellyel Keleten, Indiában színezték tartós kékre a finom kelméket. A szárazföldi karavánutakon a színes portékák és festőanyagaik eljutottak a nyugati piacokra, de drágaságuk miatt a festők csak keveset használhattak belőlük. Egy csapásra megváltozott a helyzet, amikor a tengeri kereskedelem útja megnyílt a Kelet felé, s az indigó korlátlan mennyiségben kerülhetett a festőműhelyekbe.
  Mindkét növény a leveleiben és a szárában tartalmazza a színezéket, amely nincs kész állapotban a növényben, hanem erjesztés és oxidáció révén keletkezik. Az indigócserje őshazájában ez a folyamat a természetben is gyakran lejátszódik: az egymásra hullott, esőáztatta levelek erjedésnek indulnak, és sárgászöld levet erjesztenek. Ez a folyadék a levegőn oxidálódik, és kék színű csapadék, az indigó válik ki belőle. A festék készítésekor ezt a csapadékot ülepítették, majd kockákra gyúrva kiszárították, így került a kereskedelembe. A festő csüllengből is indigó festék nyerhető, de nem olyan tartós, mint az indiai indigó. A lekaszált csüllengleveleket megszárították, a malomban finomra őrölték, és vízzel sűrű pépet kevertek belőle. Két hétig így erjesztették, azután összegyúrták, golyókat formáltak belőle, és kiszárították. 
   E két festőnövény története elválaszhatatlan egymástól, vetélkedésük évszázadokon át tartott.
   A csüllengtermelők mindent elkövettek, hogy az indigó behozatalát korlátozzák. Kiátkozták az indigót, " roncsoló ördögi festék"-nek nevezték, és több országban is elérték, hogy tiltott legyen a használata. Az indigó népszerűségét mégsem tudták megakadályozni."

Bodza és a Fagyal termésével is festhetünk kék színre gyapjút és pamutanyagot.
A blogokban látom, hogy sokan hódoltok a textílfestésnek,  de  van -e köztetek olyan, aki már próbálkozott természetes úton a kékre festéssel?

21 megjegyzés:

Endy írta...

De jò olvasni ezeket a dolgokat! Folytasd a tobbi szìnnel is.

Colette írta...

Endy, az év elején tettem egy bejelentést, miszerint ez lesz az éves téma, s ahogy lépdesünk a csillagjegyeken sorba, úgy fogjuk az egyes színeket mélyebben megismerni, s a színekhez való viszonyunkat átértékelni.

lomaquilt írta...

Én a saját nevemre megcsináltam. A lánykori vezetékvem és a férjezett 7-re jött ki, ami lila. Nem teljesen illik hozzám, habár sokmindenben egyezik. A keresztnevem 8 rózsapiros az is félig meddig egyezik.

Ahama írta...

nevemmel aranysárga, csillagjegyemmel kék - komplementer színek , kezd érdekessé válni a dolog :))

Szentpyr írta...

Én is megnéztem:), a lánykori nevemmel sárga, a férjezettel kék lett, ami azt illeti elég különböző a két karakter.... ennyire megváltoztam volna ;)?? A keresztnevem szintén sárga... érdekes mindenesetre, jó volt elgondolkodni...
Várom a következő jegyeket, színeket!

unikat írta...

Nagy élvezettel olvastam a bejegyzéseid a kék színről s a mostanit is. Hát persze, hogy elolvastam azonnal mindkét emberke bejegyzését is.
S ez a mai névhez társítható színek!
Élvezetes játék volt. Köszönöm.
Én indigó voltam, s férjezett nevem sárgával egészült ki.
Eddig a sárgához vonzódtam minden téren. Házunk majd minden szobáját a sárga árnyalataira festettem.
Köszönöm Colette. S nagyon várom a folytatást!

unikat írta...

Jaj! Nagyon szeretem ezt a festőnövényes könyvet.Próbálkoztam már, de én még csak csuhé festéssel, valamint tojásfestéssel, de kékre még sosem.

FKriszti írta...

Megcsináltam a teljes nevemre :vörös.A férjezett:narancs.A színeket szeretem, a jellemzői pedig ... nem tudom .Elgondolkoztató!Köszönöm!Én is várom a folytatást!

Marika írta...

A születési név az igazi szerintem, nekem zöld sokminden egyezik, elgodolkodtato .A nyáron már remélem tudok festeni festőbuzérgyökérrel kaptam egy tövet.

maca írta...

Kedves Colette, szerintem teljesen illik rád a lila szín leírása.
Érdekes ez a szín elemzés, várom a következőt.

Barbi írta...

Várom a további színes (minden szempontból) írásaidat! Megnéztem a linket, a teljes nevem sárga és annyira igaz, amiket ír! :-) Köszi!

Colette írta...

Lesz folytatás, február elején jövök a következő színnel. Addig is jó elmélyülést!!!

Zelnice írta...

én nagyon sok növényt kipróbáltam ebből a könyvből gyapjúfonalra,és mindegyik szépen sikerült,egyedül a kék nem.festő csüllenget meg indigót ugye nem tudtam szerezni, maradt a bodza timsós pácolással,de szürke lett,nem kék :-(

Zelnice írta...

Ja,és persze próbáltam vásznat is festeni a növényekkel,de olyan halovány árnyalatokat kaptam, hogy értékelhetetlen volt színként. A gyapjúfonalat viszont gyönyörűen színezte.

Hunszil írta...

Szia Colette!

Igen én festettem de szintúgy bodzával és festő csüllenggel bodzával nekem, lilás kék lett, a csüllenggel meg egész sötét kék.
De így is gyönyörűek lettek. a fonalaim amit aztán behasználtunk a műhelyembe a fonalképekbe:)

Melinda írta...

Nagon jó volt olvasni ezekről a dolgokról!Nemrég kezdett el engem is érdekelni a színek és hangulatok...kérdése.Észrevettem,hogy mikor kék színnel hímzek ,számomra az olyan megnyugtató!Fújhat,,eshet,lehet rossz kedvem a kék színek rám nyugtató hatással vannak!Mindezt tetézte csak,hogy megtudtam Tőled ,hogy a bak színe a kék...így már érthető a kék imádatom,ami nagyon rég,ösztönösen uralja az életem!
Fazekas vizsgamunkám el sem tudtam képzelni más színben ,csakis a "kobalt-kékkel".Beszélhetett nekem akárki-akármit(drága,nem a magyar hagyományokat tükrözi...)hajthatatlan voltam és azóta sem bántam meg!Sőt!
Köszönöm,hogy általad egy kicsit tudatosabban kezdhetem szemlélni a körülöttem lévő dolgokat!

helen írta...

Én már csak egy dolgon csodálkozok: a barnát miért nem veszik bele soha az ilyen játékokba??? Ez nem fair a barnával szemben!

Festettem már természetes anyaggal, konkrétan teával :) Hímzővásznon nagyon jól mutat, kicsit avittas külsőt ad neki.

Zelnice írta...

Hunszil,ha szabad megkérdezni,hol kerít az ember festő csüllenget?És hogy csináltad,hogy a bodzából kékes lett?

Colette írta...

helen:
a színkör színeit fehérrel világosítjuk, feketével sötétítjük, s a barna is egy ilyen sötétítés eredménye a vöröses színekből. De a blogod héttere nem áll ettől messze.

AudreyN írta...

Szia. Szeretem olvasni a blogodat és gyönyörködöm a munkáidban. Érdekes a színekkel kapcsolatos dolgok. Én bak vagyok, bár nem érzek különös kapcsolatot a kékkel. Vannak kékek kürölöttem, de inkább ruhákban is a föld színeket kedvelem. A nevem szerint zöld vagyok, amelyik színt viszont nagyon szeretek, pl. kiegészítőkben általában mindig a zöld tetszik meg. Azért még keresem a kapcsolatot a kékkel :-). Kíváncsian várom a többi bejegyzéseket is a színekkel kapcsolatban.

Hunszil írta...

Violin!

Kérdésedre a válasz, véletlen összehozott egy erélyi nénivel, aki szőtt..beszélgettem vele többek között a régi széki szőttesekről, szóba kerültek a festékek, és hogy régen mivel festettek, tőle kaptam egy kevés szárítottat ami sajna már elfogyott.
Hogy lett lilás kék?.kis rézgálicot tettem még bele- azt ne kérdezd mennyit, mert nem írtam sajna fel úgy sacc/kb :).

Rendszeres olvasók

Számláló