2009. január 27., kedd

Kékfestő pályázat

Felhívás „Kékfestő keringőre”!

A pápai Kékfestő Múzeum és a Textil Múzeum Alapítvány nemzetközi foltvarró pályázatot irt ki 2009-re.

Pályázati alapfeltételek:

A részvevőnek nem kell céhtagnak lennie. Nevezési díj nincs, de az oda-vissza postaköltség a pályázót terheli. Minden technika megengedett.

 

 

Kategóriák:

1. Hagyományos /tradicionális/ quiltek: ágytakarók, melyek blokkokkal, vagy rátétekkel készülhetnek. Méret meghatározás nincs. Lehetőleg ne legyen 200 cm-nél hosszabb.

2. Folklór: néprajzi, népművészeti elemekből összeállított művek, faliképek, vagy takarók, melyek a kékfestő anyagok mintagazdagságát mutatják be. Méret meghatározás nincs. 

3. Faliképek, falvédők: díszítésre és használatra készült művek. Méret meghatározás nincs. Az ún. innovatív technika is megengedett.

4. Öltözékek: mindenféle viselhető ruhadarab, amely bármilyen korú, férfit, nőt, gyereket öltöztet.

5. Használati háromdimenziós tárgyak: bármi, mint pl. táska, párna, baba stb. amelyekben a nyomott textil csakis magyar kékfestő lehet.

Határidők:

2009. május 1-ig kell a részvételi pályázatot a 8500 Kékfestő Múzeum Pápa, Március 15. tér 11. címre eljuttatni. A pályázathoz két jó minőségű fényképet kell mellékelni, melyek közül egy az egész művet, a másik pedig a mű egy jellemző részletét mutatja be. A fényképeket CD-n is lehet mellékelni.

Kiállítások, díjazás:

A bírálóbizottságban a Céh képviselője is részt vesz. Terv szerint az elfogadott pályázati munkákat először júniusban Pápán, majd Nagynyárádon a Kékfestő Fesztivál során állítják ki, végül pedig Debrecenben. A legjobb 20 mű a 2010 hollandiai kiállításon is be lesz mutatva. Valószínű, hogy az előbbieken kívül, még másutt is bemutathatjuk a munkákat.

Mind az öt kategória első helyezettje háromnapos, két éjszakás, két személyre szóló meghívást kap az egyik kiállítás helyszínére. További kisebb díjak: varró-anyag csomagok, könyvek, meglepetések.

Egyéb hasznos tudnivalók:

A Kékfestő Múzeum Pápa teljesít kékfestő megrendeléseket, de a feltételekről náluk kell érdeklődni. (telefon és fax: 06-89-324-390. E-mail: kekfesto@klugemuzeum.hu

Érdeklődni lehet nálam is. E-mail dolanyianna@citromail.hu telefon: 06-52-411-392, mobil: 06- 30-38-170-83 számon főleg reggel vagy este.

A magyarországi kékfestő műhelyek címei és elérhetőségei megtalálhatók a Magyar Foltvarró Céh honlapján: www.hunpatch.com

 

Dolányi Anna



 Nekem  Anna volt a mesterem, aki bevezetett a foltvarrás rejtelmeibe és elindulhattam általa ezen a néhol göröngyös, de kihívásokkal teli alkotói úton. Ezen a pályázaton bármit lehet készíteni, egyetlen kikötés, hogy kékfestő anyagokból legyen. Ha éreztek magatokban kedvet, akkor munkára fel!!!

2 megjegyzés:

Bea írta...

Köszi, Colett a felhívást. Még soha nem tudtam indulni pályzaton-egyre jelentkeztem, csak nem volt időm varrni... Egy másik (falikép) 7 év múlva lett kész- talán most sikerül felkészülni.

Monika írta...

Nekem is Anna volt a Mesterem!!!!:)
Az Élet nagy ajándékának tartom!

Rendszeres olvasók

Számláló