2009. április 14., kedd

Skarlát, karmazsin, kármin-

 a régies színnevekben. Bordó, vörösbordó, bordópiros, borvörös ahogy manapság emlegetjük, kinek melyik tetszik?! Egy biztos, elmélkedésünket pozitív irányba mozdíthatja egy pohár vörösbor, a jobbik fajtából való:))) 






Poharamból kortyolgatva a finom nedűt, elmélkedtem színének jelentéséről: 

A tüzes kos a kezdet, mely magában hordja az élet ígéretét. Ösztönösen a vörös, a tűz a vér  színe jut róla az eszünkbe. Milyen beszédes a magyar, ez az "angyali nyelv". A vér szavunkból levezethető - véres, veres, vörös  szavunk. 
 Olvasom az asztrológia könyvben a kosokhoz analógikusan társítható növényeket, először is a  vöröshagymát, melynek héjával csodás vörösre festettük a tojásokat húsvét ünnepére. Aztán a paprikát, retket, csipkebogyót, melyek szintén a vörös valamely árnyalatai. A hozzátársítható kövek között első helyen a rubin áll.

Szeretem ezt a színt. Finom elegancia, pazar gazdagság, páratlan ízlés, energikus kisugárzás, zamatos borok jutnak róla az eszembe! És nektek, milyen élményeitek, érzéseitek vannak a vörössel kapcsolatban? 
Hagyományainkat folytatva, ismét van valaki akit kipécéztem, miszerint szeretnénk tőle hallani valamit aktuális színünkről. Remélem szívesen tesz eleget kérésemnek!? 
mesélj nekünk!!!


4 megjegyzés:

Erika írta...

Köszönöm a hozzászólásod! Szeretem a gondolataid, a munkáid, és a bölcsességed! Köszönöm! Én sem akarok vitába bocsátkozni, nem éri meg nekem se, csak szeretnék alkotni és kész. És ezt nem lehet zárt marokkal... ezért is tisztellek, és ezúton is köszönöm a segítségedet!

csutkailda írta...

Kedves Barátném!
Köszönöm, hogy rám gondoltál!

Colette!
Ez a ruha gyönyörű!
Olyan szívesen felvenném!
Királynőnek érezném magam benne!!!
Elmerjem mondani, hogy szeretem azokat a ruhákat, amelyben királynőnek érezhetem magam.
Ugyan az alkatom alapján nem vagyok túl légies, de azt mondják mások, hogy tudom őket viselni.
Csillagjegyem: Kos
Aszcendens: Kos
Eleme: Tűz
Kínai felosztás szerint: Ló /Tüzes/
Ezek után elmerem mondani, hogy szeretem a vörös színt!!!
Lángoló, bátor, dinamikus.
Ezer árnyalata, ezer jelentést hordoz.
Mindig meleg, gyakran forró, tüzes, de sosem unalmas.
Szeretem, mert az energia színe.
Kedvenc évszakom az ősz, amelynek alaptónusa a vörös.
Kedvenc könyvem: A vörös oroszlán
A piros szín a magyar népművészetben a leggyakoribb. Nálunk elsősorban az öröm, a lelkesedés, az ünnepi hangulat, az egészség, a szerelem kifejezője. Ennek az alapja valószínűleg az érzelmekkel telített ember arcának piros színe.
A pirosnak a vérrel, a tűzzel, a fénnyel és a nappal is van kapcsolata.
A nyelvünkben is gyakori jellemző: piros alma, pirospozsgás, vérpiros, paprikapiros, tulipiros, égőpiros, élénkpiros, tűzpiros.
A magyar néphit a pirosnak véderőt tulajdonít.
"A kedvenc színed te magad vagy"
Ez az első pillanatban elég merésznek tűnhet, de én azt gondolom, hogy alapigazság.
Végezetül annyit még, hogy: Megszerettelek Colette Barátném!
Ugye ez megbocsátható egy érzelmekkel telített, vörös színt kedvelő nőszemélytől?

Erika írta...

Akkor nem véletlen, hogy kiskorom óta a piros a kedvenc színem...? Elég "tüzes" tudok lenni...
Egyszer valahol azt mondta valaki(ez aztán pontos!), hogy a kedvenc színünk, ami gyerekkor óta kedvenc, és ez a szín áll jól érdekes módon, ezt hordjuk. Így hát Csutkailda: Én amondó vagyok, varrass egy ilyen lobogó ruhát magadnak, szerintem is jól állna neked!(már amennyit láttam belőled)
És köszönjük az érdekességeket!

Zsupszi írta...

"A húsvéti tojás piros, a munkásmozgalmi zászló vörös – még véletlenül sem fordítva. A világon nemigen akad olyan nyelv, amely ezt a színt két különböző szóval jelölné. Nem kizárt, hogy e hungarikum magyarázata egy különös, a 21. század elején felfedezett és máig nem teljesen tisztázott jelenség: az úgynevezett négyszínlátás."
A HVG-ben van egy cikk, a fentiekről, csak a piros kapcsán jutott eszembe...

Rendszeres olvasók

Számláló