2010. április 7., szerda

MESE I.

“Ha valaki a legnehezebben érthetőt a legmagátólértetődőbb formában képes kifejezni, akkor az a legmagasabb, legtermészetesebb művészet, az ember lényével szorosan összefüggő művészet. És mivel a gyerek lénye még eredendően szorosabban kapcsolódik össze a lét, az élet teljességével, ezért a gyermeki léleknek szüksége van a mese táplálékára. A gyerekben szabadabban mozoghat, ami szellemi erőből ered. Ha nem akarjuk, hogy a gyermeki lélek sivárrá váljék, akkor nem szabad absztrakt fogalmak béklyójába verni. Kapcsolatban kell maradnia mindazzal, ami a lét mélyében gyökerezik.
Ezért nem tehetünk nagyobb jótéteményt a gyerek lelkének, mintha hatni engedjük rá azt, ami összeköti a lét és a mese gyökereit. Mivel a gyereknek még teremtő módon kell működnie önmaga kiformálásában, mivel növekedéséhez, képességeinek kibontakoztatásához önmagából kell létrehívnia a formáló erőket, ezért érzékeli csodálatos tápláléknak a mese képeit, amelyek a lét gyökeréig érnek. És mivel az ember, mégha a racionalitás szellemében él is, teljesen mégse szakadhat el a lét gyökereitől, és mennél odaadóbban fordul az élet felé, annál bensőségesebben kapcsolódik a lét gyökereihez, ezért ha egészséges és nyílt kedélyű, akkor minden életkorban örömmel tér vissza a mesékhez.” 

/ Rudolf Steiner /
A szöveget teljes terjedelmében ITT találod



Reich Károly illusztrációi

7 megjegyzés:

Ida13 írta...

Milyen igaz!A gyerekeimen látom.
Mi inspirált erre a bejegyzésre?

SDAnita írta...

Es kicsit gyermeknek maradni felnott korban is. Elmerulni a mesek gyonyoru utvesztoiben, erot meriteni a hitbol, hogy a vegen mindig a jo gyoz. Szerintem ez is igazi muveszet ! Sot, tovabbadni ezt a kepesseget a gyermekeidnek, hogy aztan ok is atelhessek ezt a csodat felnottkorban is....Ezt talan meginkabb az ! En is ezert jovok ide mindennap... Mert a muveszeted mogott latom a jatszo, kivancsi, gyermeki Colette-t... Ma is jol kezdodott a napom !

Strugamano írta...

Reich Károly világába hazajárok. Jó itt!

Ildikó írta...

Valahogy mindig beletalálsz :-) A egyik kedvenc olvasmányom R. Steiner A szabadság filozófiája c. műve. Készülök a Születés Hetére, ahol két előadásom lesz, az egyik címe: Az Óperencián innen és túl is gyógyít a mese, a másik pedig egy fantáziatréning mesével. Nekem a mese az életem. És mindenki elhiheti, hogy a mese maga az élet. A többiről nálam is olvashattok:
http://creativlibrary.blogspot.com/

Leki-Rita írta...

Nézz be hozzám,(ha szeretnéd) van neked valamim!

Colette írta...

Ida13: ebben a témában kutakodom mostanság, mindig szeretnék róla írni, de csak ritkán, nyugodt éjszakákon, mikor el tudok benne mélyedni, akkor megy:-))) Lesz folytatás!

SDanita:örülök, hogy látod ezt belőlem, még én sem mindig:-))))

Strugamano: van hova hazajárni, ez itt a lényeg!

Ildikó: lelket símogató tudni, hogy van aki érti miről beszélsz, írsz, gondolkodsz! Köszönöm, hogy vagy!

Unknown írta...

Szia Colette!

Nálam is betaláltál: mind Steinernek, mind a meséknek hihetetlen mélységei vannak, melyek folyamatos kutatásra várnak... Meglátni magunkat a mesehősökben, amikor eljátszuk, belehelyezkedni, meghallani, mit súgnak nekünk, mire tanítanak, óriási dolog. És ami még fantasztikusabb, hogy a gyerekek lelkére a gondolkodás bevonása, analizálás nélkül hat, gyógyít, fejleszt, tanít, inspirál, stb. Egy kincsesláda a mese, ajánlom mindenkinek.

Most ezzel foglalkozom: A só. http://vision.vein.hu/~woodpaul/diploma/mesek/a_so.html

üdv,
Nóri

üdv,
Nóri

Rendszeres olvasók

Számláló