2010. április 21., szerda

Levélváltás II.

Köszönöm Mária, hogy elküldted Nekem... most megosztanám az errejárókkal:
/ részlet Weöres Sándor, Trencsényi-Waldapfel Imréhez írt leveléből /

"Kedves Imre,

       ...Beszéltem Neked róla annakidején, hogy a gyermekvers-sorozatommal különleges célom van, melyet egyik fő-feladatomnak tekintek. Gyermekverseimet úgy írtam, hogy a legapróbb kölyök is átérezhesse, s egyúttal a lehető legmagasabb esztétikai igénynek is megfeleljek. És ez talán néha sikerült is; miért? mert a legtöbb felnőtt, ha gyermekeknek ír, a gyermeket kezdetleges, együgyü lénynek tekinti, akihez le kell ereszkednie; én viszont a gyermeket kristályosan egyszerű, kozmikus lénynek ismerem és felemelkedni igyekszem az ő értelmen-kívüli, ősi fantáziavilágába. Szerintem nem a gyermek a még-tökéletlen felnőtt, hanem a felnőtt a már-tökéletlen gyermek. 
Az ifjúsági írók legtöbbje azzal hat a gyermekre, hogy a benne csirázó felnőttes tulajdonságokat ingerli, a kapzsiságot, az érvényesülési vágyat, a gyülöletet ( jaj de finom a kalács, vagy a ródlizás, vagy a karácsonyfa; huszár leszek; kutya ellenség; stb,);én viszont nem a vágyak szféráját nyujtom a gyermeknek, hanem lelkem öntudat-előtti  ős-formáit töltöm meg egyszerü tartalmakkal s azt adom neki.
Bár gyermekverseim nem oktatják a gyermeket semmire, mégis célzatosak: nem a tartalmukkal nevelnek, hanem a kisugárzásukkal.
Ezek a versikék, ritmusukkal és plasztikus képeikkel, annyira szuggesztivek, hogy beleforrnak a gyermek lelkivilágába s ott olyanféle egyensúlyozó szerepet nyernek, mint egy óraműben a rubinkő. Olyan segítséget kap ezáltal a gyermek ős-formavilág, ős-tisztaság, hogy ( ha a körülmények csak egy kicsit is segítőek), az illető mindig meg tudja őrizni lelkének gyermeki szabadságát s nem lesz belőle sáros féreg, aki a mindennapokból soha ki se lát és csak a vegetatív dolgok közt kecmereg.
E gyűjtemény másik, nagyon egyszerű és nyilvánvaló célja: hogy már a gyermeknek is esztétikumot adjon és hozzászoktassa; korán fölébressze a művészet iránti vágyát s az ízlést.
Harmadik cél: olyan művet adni a kisgyermek kezébe, mely őt egész életén végigkísérhesse, bármelyik életkorban gyönyörködhessék benne...

Csönge, 1944. II. 11.                                                     Weöres Sanyi


8 megjegyzés:

HEra írta...

Szépek ezek a mondatok, s mennyire igazak!!!!
Mennyit rontunk a Tiszta, Áldott Fényen a felnőtté válásunkkal? -sokat!
Mennyit tudunk megőrizni gyermeki áldottságunkból...? -rajtunk múlik!!!!

LARION írta...

Gratulálok én is a Fiad sikeréhez.....olyan jó érzések ezek, ugye?
A gondolatok Weöres Sándortól mindig építő és frissítő jellegűek......rajongok érte én is....
Azt tudod, hogy Ő is halak jegyű emberke volt? Nemhiááába........ :)))

Erika írta...

Ezért szeretjük Weöres Sándort... mert gyerekek maradhatunk...
Csak azt nem értem, hova lett az oktatásból?! Észrevettétek, hogy kezd elfelejtődni? És sorra a többiek, Nemes Nagy Ágnes, Szilágyi Domokos... Ma mesélte a lányom, hogy a tanítónénije szerint az anyáknapi műsor mindig dedós és ovisoknak való, ezért mást szeretne (tízévesekről van szó). Hát persze, a tangabugyis, miniszoknyás "kislányoknak" nem való a Buba éneke... szomorú... Hova tartunk?! Én Sanyi bácsit akarom!

Colette írta...

csarab: mennyit? -amennyit másokban is meglátunk:-)))

Larion: köszi, köszi... picit bizonytalan vagyok, hogy jó helyre jelentkezett-e, egyáltalán nem ilyennek ismerem, de csak abban bízhatok, hogy semmi sincs véletlen, és minden csak a javára válhat:-)))

kiseri: de a suli mellett ott van a család! Vajon hány kisgyermekes család polcán van ott a "Ha a világ rigó lenne" kötet.
Nem merném a kérdést nyilvánosan feltenni? Vagy mégis?
Én még ezen nőttem fel, de vajon a 26 éves bloggerína? Lehet, azt sem tudja, ki volt a " Sanyi bácsi"! Arról aztán már ne is szóljunk, hogy nem csak gyerekverseket írt, hanem egy igazi "beavatott EMBER" volt. Jaaaaahhhhhh, mi az a beavatott???:-(((((((((

LARION írta...

Colette: Ugyanígy vagyok a Lányom leendő sulijával én is, mert fogalmam nincs hogy illeszkedik majd hozzá, de ugyanígy gondolkodtam , mint Te, hogy biztos nem véletlen és bízok abban, hogy szintén csak a javára fog válni..... :))

Strugamano írta...

Colette! Szerintem nyugodtan felteheted a kérdést! Biztos vagyok abban, hogy a blogodat olvasók polcán sorakoznak az időtálló értéket képviselő könyvek. Lehet, hogy a tananyagból kimarad, de úgyis a szülői minta és értékrend a meghatározó. Meglásd, Weöres Sándor versein nőnek fel az ükunokáink is! :)

. írta...

És mindezt Weöres Sándor a háború legborzalmasabb időszakában írta. (!)
Pont azidő tájt, amikor csodálatos remekművét A TELJESSÉG FELÉ-t is...

Henkó írta...

Nálunk este a mese után hozzák a gyerekek a verseskötetet, és azt is "kell" olvasni nekik!Lili kedvence a tündéres(Bóbita), Somáé a "Kocsi és vonat".
Én úgy gondolom, hogy majd Ők is átadják a gyerekeiknek ezeket az értékeket!
Kb. fél éve a fiam megkérdezte, hogy mikor megyünk el a Csukás István bácsihoz...(épp a Vízipókot olvastuk)

Rendszeres olvasók

Számláló