2009. december 1., kedd

Hagyományos koszorú



" Advent idejére négy vasárnap esik. Az első vasárnapra a család közös munkával elkészíti az ADVENTI KOSZORÚT.
Szükségünk lesz néhány fűzfavesszőre, fenyőgallyakra, négy méhviasz gyertyára, bogyós csipkegallyakra.
Elkészítése:
Előző nap áztassuk be a FŰZFAVESSZŐKET vízbe, hogy hajlósabbak legyenek!
A munka kezdetén négy rövidebb szálat tegyünk félre, a többiből készítjük el a koszorú karikáját: Először csak egy szálat tegyünk a karikába, a vékonyabb végével fűzzük körül, amíg el nem fogy. Ezután a többit is fűzzük mellé.
Vágjunk le, nyolc egyforma darabot a félretettvesszőkből úgy, hogy olyan hosszúak legyenek, hogy keresztbe átérjék a koszorút!
Négyet-négyet tegyünk egymás mellé, középen szőjük át egymáson őket. Végül a kereszt végeit dugjuk be a karikába, hogy beleszoruljon! Ezekre a helyekre szorítjuk be a viaszgyertyákat is. Egyszerű MÉHVIASZ  gyertyát használjunk, ne színeset! A gyertyákat egyenként kössük át VILÁGOSKÉK SZALAGGAL! A kék szín a tisztaságot jelképezi. Tekerjük körbe a karikát fenyőgallyakkal! Középre tűzzünk be néhány CSPKEBOGYÓVAL ékes ÁGACSKÁT! Ez Jézust jelképezi. Már készen is van az igazi adventi koszorú.A régi házban az asztalra tették, vagy a mestergerendára akasztották, akkor almákat aggattak rá. Ezzel az egészséget varázsolták.
Advent első vasárnapján a kelet felé eső gyertyát gyújtjuk meg. Második vasárnap az első mellé még a dél felé esőt. harmadikon a nyugat felőlit is, a negyedik vasárnapon mind a négy gyertyát meggyújtjuk. Egyre több a fény, hamarosan megszületik JÉZUS. Lelkünk is egyre tisztább, világosabb lesz."

Tiszta forrásból.: Czárán Eszter / Világnak Virága

2 megjegyzés:

Monika írta...

De örülök,hogy írtál erről!!!köszönöm!pedig nekem is megvan Eszter könyve!És tanultuk is a Hagyomány Műhelyben!

Colette írta...

Kedves Isti1, örülök, hogy tetszik:-)))

mammka: magam is hajlamos vagyok arra, hogy rámondjam olyanra, hogy hagyományos, ami lehet, hogy nem az:(
Legalább a forrással legyünk tisztában, aztán akkor már tudjuk mitől térünk el:-)))

Rendszeres olvasók

Számláló