2008. szeptember 1., hétfő

Rózsa

"A poliphoz kapcsolódnak a magyar rózsaalakok, mert a rózsa szirmait részben a polip szívalakjaival képezték honfoglaló őseink. Ezek a rózsák részint technikai eredetűek, részint több ezeréves tradíció által megőrzött, központos elrendezésű kör- vagy derékszög alakú díszek."
/ Huszka József: A magyar turáni ornamentika története /

Istenfás rózsa
Virágot utánzó és mértani osztású rózsák


Van a magyar népnek egy olyan motívumvilága, amely nagy erejű, pozitív, isteni, teremtő szimbólum. Olyan mágikus jeleknek vagyunk örökösei, birtokosai, amelyekkel megváltoztathatjuk a világot! Bármilyen hihetetlen, a magyar szavak éppen ilyen varázsigék, és a magyar népi motívumok illetve rovásírásunk jelei pedig nem mások, mint varázsjelek.
Ősi rovásírásunk jelei a Teremtés folyamatának szimbólumai, ebből következően a rovásírással írt magyar szavak igazi varázsigék, teremtő erejűek. Nem használjuk mégsem ezeket a jeleket, pedig az erő velünk van. Feladatunk, hogy a magyar jelképrendszert használhatóvá kell tenni a XXI. század számára. Megtehetjük ezt ruháink, használati tárgyaink készítésekor. ( Gondolatok: SZÍNIA - Az öltözködés mágikus titkai című könyvből.)
Kedves foltvarró lányok és asszonyok, kérlek benneteket, hogy szívleljétek ezeket a sorokat, ha nem is jelentik mindannyiunk számára ugyanazt. Foltvarrással kapcsolatos kifejezéseknél részesítsétek előnybe a magyar kifejezéseket, tűzésmintákban kapjatok ihletet a magyar motívumokból. Használjátok bátran e jelképtárt! Sok jó ötletet lehet meríteni a nemzetközi oldalakról, de ha módotokban áll, tegyetek hozzá valamit, ami azt is jelzi, hogy nem puszta másolásról van szó. Így foglalnám össze hitvallásomat, s aki hozzám látogat, látni fogja, hogy megpróbálok eszerint alkotni - nekem se mindig sikerül. Míg délután a motívumot hímeztem, eme gondolatok kavarogtak bennem. Jól esett leírni!

5 megjegyzés:

Szera írta...

De szépek!

kastanie írta...

ezeket tényleg jól lehet díszítésnek alkalmazni, örülök, hogy megmutattad őket

Monika írta...

De jó,hogy leírtad ezeket a gondolatokat!!!Én is így gondolom,hogy nagyon fontos a népi értékeinket megőrízni és továbbvinni!
Huszka József a kedvencem!!!!

Endy írta...

Ràd, a munkàidra szerintem nagyon jellemzoek, magyarosak, s "Colettesek".Folytasd ezt az utat,el sem hiszed milyen jo nèzni,s olvasni az ilyen hungaricumokat, foleg a messzire szakadt hazànkfiànak.(èn lennèk!)

Colette írta...

Köszi Endy, folytatom, bár elég kanyargós, göröngyös ez az út...

Rendszeres olvasók

Számláló