2008. augusztus 23., szombat

A magyar ház


Tudjátok, a másik szerelmem az építészet, azon belül is a magyar népi építészet. Kicsi házikóm margójára egy könyvből szeretnék idézni:

" A magyar ember művésze volt a házépítésnek. Maga tervezte, maga mérte ki, építette s díszítette. Nem tanították rá az iskolában, mégis tudta, mert szépérzéke s ügyessége volt hozzá. Egy-egy parasztház több emberöltőn át szolgált, s nem omlott össze.

Ablaka minden háznak volt, nem is akármilyen! Ha kívülről ránézünk egy régi parasztházra, éppen olyan, mint egy emberi arc! Nagyon barátságosak az ilyen házikók: a két ablak a ház két szeme, némelyiknek még szemöldöke is van, s a zsúptető vagy nádtető éppen olyan, mint az ember borzas haja. A ház mintha mosolyogna ránk!

A magyar háznak lelke van. A két szeme fölött van a homloka, úgy is mondjuk, ez a ház homlokzata. Ez a fényesség helye, ugyanis e mögött, a padláson tárolták a búzát, amiből Jézus teste, a kenyér lesz. Éppen ezért a ház homlokzatára a magyar ember a keresztet és a Nap jelét véste vagy festette. A sugaras elrendezésű lécek is a Nap jelét adták.

A hagyományos ház kívülről, belülről egyaránt barátságos és emberhez közeli.
/ Czárán Eszter: Világnak Virága /
Gyermekeiteknek kiváló olvasmány, akit érdekel bővebb infó: www.vilagnakviraga.hu

9 megjegyzés:

Endy írta...

Gratulàlok a blogodhoz nagyon szèp, szèpek a munkàid! Te is kezdo vagy, mint èn!(blogolàs)Tovàbbi jo munkàt, jovok mèg làtogatòba!

Colette írta...

Köszi Frida a látogatást, én is benéztem hozzád, nagyon izgalmas körülötted az élet. Lehet, hogy olaszul kéne tanulnom, jó nyelvleckéket tudnék venni a blogodról.Valamiért a keresőbe nem jön fel a blogod, minden rendbe a beállításoknál? Colette

Colette írta...

Frida, rajtad keresztül jutottam el a Chantal 35 bloghoz, amibe nagyon megtetszett a két kis textíl bögre. Viszont van még alatta egy szív tölcsér, amit nem tudok kitalálni, milyen funkciót tölthet be? Ha van időd segíthetnél, mivel te tudsz olaszul és megírhatnád, mi akar lenni az a szívecske. Előre is köszönöm: Colette

lomaquilt írta...

Ezt a magyar házat épitette meg -egy kicsit kisebb méretben - nászuram Bp-en. Nagyon örülök, hogy kisunokám ilyen ház körül játszik. Csirkék is vannak igy igazi friss tojást szoktunk kapni.
Tetszik a blogod!

Endy írta...

A blog franciaul van,szerintem, de szerencsèd van mert làttam valaki màsnàl(szokàsos nèzelodès blogokon)Ez egy tutartò, itt màr az osszehajtott formàjàt làtod(a formàt rajzold 4x, egy "viràg" jon ki, ezt fèlbe, s mèg fèlbe hajtva megkapod a làthatò szivet)Jo kèrdès, hogy minden rendbe van-e a blogomon, nem tudom mert mindent egyedul csinàltam, probàlgatva...lehet, hogy valamit rosszul csinàltam...pld.nem tetszenek a beàllìtàsok se amikor felteszek egy- egy kèpet...de remèlem probàlgatva, majd belejovok.

katafolt írta...

Ha nem baj,hogy közbekotyogok:valóban francia,valóban tűtartó és itt van több kép róla:
http://kerouezee.over-blog.com/article-20461206.html

Colette írta...

Bocsi lányok, valóban francia, de én egyiken sem értek, még ha a nevem ezt is sugallja. Köszi a segítségeteket! Colette

katafolt írta...

A francia szövegeknél tudok segíteni,
ha kell!

Monika írta...

Most januárban fejeztem be a továbbképzésemet a Magyar Hagyomány Műhelyében.Ott találkoztam Czárán Eszterrel.Szeretem a könyveit.

Rendszeres olvasók

Számláló