2010. január 5., kedd

Plafonon a karácsonyfa

Hajnoca megjegyzését olvasva, rákerestem a jelenségre az interneten, és ezt találtam: http://vasnepe.hu/fokuszban/20081220_plafonon_a_fenyofa , még szerencse, hogy használható képre nem leltem... kivételesen annak is örültem, hogy én nem láttam ilyet:-(((

"Ó, szép fenyő, ó, szép fenyő, oly kedves minden ágad... mindenkinek ismerős lehet a karácsonyi dalocska. És talán énekelhetnénk így is. Ó, szép fenyő, ó, műfenyő, miért a plafonról lóg le minden ágad...? Ma elképzelni sem tudnánk a karácsonyt az üvegdísszel, szaloncukorral, csillogó füzérrel és égősorral díszített, talpára állított örökzöld vagy műfenyő nélkül. De biztosan talpra állított? A karácsonyi fenyődivat bizony változik. Nemcsak a díszeken variálhat a kreatív Jézuska, de egyéni kompozíciókat is alkothat, ha már unja a hagyományos állított formát. Az idei évben egyre több kirakatban láthatunk plafonra akasztott műfenyőt, amely pompás díszekbe öltöztetve fejjel lefelé csüng. Bár ez az újítás megdöbbentő lehet, de vannak, akik még emlékezhetnek arra, amikor a Jézuska az apró kis fát a ház gerendájára akasztotta fel. Leggyakrabban a mestergerendáról lógott a fenyő, amelyet almával, dióval, pattogatott kukoricafüzérrel, mézeskaláccsal és házilag készített szaloncukorral díszítettek. A hiedelem szerint azoknak a fáknak, amelyek még télen is zöldelltek, különös életerőt tulajdonított az európai néphit. Ha a házban az örökzöld gallyakat, fákat felakasztják, életerejük a lakókra áramlik, és bőséget, áldást hoz, minden bajt elhárít. Akkoriban a fát nem talpánál fogva lógatták a gerendáról. Az idei karácsonyfatrend azonban mást diktál. Fordítsuk fel a karácsonyfát, és ahogyan ezt régen tették, lógassuk is. Ha valakinek tetszik az új divat, bizony nem árt, ha megerősíti a mennyezetet, mivel a fordított műfenyő fémből készül. Tehát egyfajta műfenyő ez is. Ezek után izgatottan várjuk a jövő évi karácsonyfatrendet."


Nem tudom, ti hogy vélekedtek ezekről a dolgokról, de nekem az jutott megint az eszembe, hogy az ember ( a kisbetűs) túl messze merészkedik, s azt hiszi, hogy jópofa és trendi, mikor fejjel lefelé lógatja a karácsonyfát, aminek érdekes szimbólikus tartalma van ( feje tetejére állíthatjuk a világot bűntelenül:-((( ).
Ezzel a divatról eddig megalkotott véleményem nem sokat változott, azoknak van szükségük rá, akiknek ... meggondoltam magam, mégsem írom le.



6 megjegyzés:

Rita írta...

micsoda baromság!!!!
Amugy a mienké is "log" pontosabban van neki talpa, tartoja vagy mije de a biztonság kedvéért ki is van kötve egy plafonra szerelt kampohoz hogy a sarj (vagy a lüke macskaállataim) fel ne boritsa. DE!!!!! az alja alul van, a csucsa meg felül....nekünk igy tetszik még mindig

SDAnita írta...

Hát azt hiszem ehhez én is maradi vagyok. Vagy stílusosan inkább földhözragadt :-)
Ja az Angyalkák meg jövőre majd bőrnadrágban jönnek ? A húsvéti nyúlról tudtok már valamit ? Vagy az még rendben van ? Na erről ennyit .. ! Nálunk tartóban áll ! És így lesz jövőre IS !

Aranyalma írta...

Mondd csak ki - ha erre gondoltál - az exhibicionistáknak, de jelen esetben nem magukat mutogatják, hanem a karácsonyfájukat.
Ha ilyeneket hallok, annak tudok örülni, hogy beleveszek a szürkeségbe, bár ez meg a másik véglet.

Unknown írta...

Sziasztok,

ez egy ősi magyar hagyomány, a mestergerendáról lefelé lógatott fenyőfa, nem új, "trendi" dolog - nem szeretem ezt a szót. A fa, és minden növény szimbolizálja az égbe, nap felé törekvést, a fordított fenyő pedig - nekem legalábbis - hordozhat olyan jelentést, miszerint a nap/ég jön le a földre. És hát ez egybe is vág a Karácsony ünnepével.

üdv,

Nóri

Colette írta...

Kedves Norci,

köszi a pozitív hozzászólást, örültem az optimizmusodnak:-)))
De, amit írsz, az teljesen rendben van, az előző bejegyzésemnél éppen onnét indultunk, hogy a zöld fenyő ( nem mű ), egyszerűen öltöztetve ( nem pompás díszekbe), csúcsával felfelé, talpával lefelé lóg nálunk, nálad, és lógott már régen is, kezdetekben néhány ág formájában...
A MŰfenyű és csúcsával lefelé, ami kicsapta a biztosítékot, legalábbis bennem:-((( De csak néhány pillanatra... mert aztán rájöttem, hogy a figyelmem másra érdemes:-)))
Sajnos számomra nem az jön le róla szimbológiában, ami Neked ( mármint a csúccsal lefelé lógásból), de abban igazad van, hogy ha így gondolunk rá, azzal több jót tehetünk, mint a pillanatnyi felháborodásunkkal.
Mégegyszer köszönöm a hozzászólásod: Colette

Aranyalma írta...

Hát igen Colette, csatlakozom... Vajon mennyi mindenről nem tudjuk, hogy milyen jelentőséget, értéket hordozott régen? Részemről állíthatom, hogy sokszor meglepődnék még.
Ezzel egyidejűleg azonban mégiscsak tiltakoznék, a hagyományainkat máshol, máshogy őrizzük.
Nem hiszem, hogy ezzel népszerűsíteni lehet egy régi-új(?) szokást.
Mindenesetre gazdagabb lettem egy hagyomány ismeretével.

Rendszeres olvasók

Számláló