2009. szeptember 11., péntek

Varrjunk piperét!


Piperét varrunk, tessék figyelni, mindent csak egyszer mutatok:-)))
Színekben olyat választottam, hogy a pocsék fotók ellenére is mindenki figyeljen!
Ha már több száz ilyet varrtál, akkor légyszi ma hagyd ki ezt a posztot!

Nagyon szépen megterítettem a munkához, előpakoltam, amire szükség lehet. Most kezd kicsit élvezetessé válni, hogy a képek mellé szövegelhetek is, mert délelőtt csak magamban motyoghattam társaság hiányában. A munka élvezetes és szokatlan volt egyben: élvezetes, mert a rendben előkészített kellékek között, mindent rögtön megtaláltam, semmit nem kellett órákig keresni, szokatlan, pedig azért, mert nem változtattam semmin készítés közben, minden az eredeti terv szerint haladt:-)))

Előkerült egy piros és egy narancs IKEA-s vászon ( eddig semmit nem varrtam belőlük), hozzá kockás inganyag a pipere bélésének. Fagolyók és fagombok, mivel a műanyagot azóta sem szerettem meg! Egy db 25 cm-es piros zipzár, cipzár, cippzár,húzózár -valaki már megmondhatná, hogyan kell leírni helyesen a nevét:((( Behúzott gombok, amiket végül nem használtam, meg bőrzsinór, amivel a húzóka végére kötöm fel a fagolyót. Nem utolsó sorban egy színben mindezekhez passzoló PEPITÁS csemege -azaz ferdepánt, 6 cm szélességben. Ha még nem láttál ilyet és úgy érzed, nem tudsz nélküle élni, akkor megvásárolható Pepita boltjában.

A következőkben felvágtam a szükséges csíkokat. 4 db narancsszínűt, ami 4x15 cm-es, és 2 db pirosat, ami 6x15 cm -es. A piros vászonból még egy pipere hátoldalra is szükséged lesz. ( Ha nem mondtam volna, a pipere kiterített formájának magassága 14 cm, a szélessége pedig 17 cm.)
A PEPITÁS ferdepántból kb. egy métert félbevágtam, Így lett belőle 2m 3cm-es szélességű, amit szépen félbevasaltam.

Vatelinből kiszabtam a pipere kiterített formáját, vagy inkább egy kicsit nagyobbat. Az egyik felére, ami a pipere eleje lesz, felvarrtam a csíkokat úgy, hogy közé egy-egy félbevasalt ferdepántot fogtam. Miután minden csík a helyére került, keresztbe felvarrhatod a hátoldalt is.

Az aljának a középvonalától számolva öt vonalat húztam keresztbe, amiből az első még a pipere talpának az éle lesz. Az első, harmadik és az ötödik vonalon át megtüztem a pipere elejét. Ezután a második és a negyedik vonalon már úgy tűztem, hogy a ferdepántból kialakult kis piéket áthajtottam az ellenkező irányba. Ettől az egészen egy hullámzás fog létrejönni, meg egyben megjelenik a térbeliség is. A térbeliséget kis fagolyók felvarrásával fokozhatod vagy kézzel is hímezhetsz rá, ha úri gusztusod úgy kívánja.
A hátoldalára is rajzoltam steppelési vonalakat, szinte kézenfekvő volt az egyenesek és a hullámok váltakoztatása.
Mindezek után kiszabtam a pipere pontos körvonalát, és a kockás bélésanyagból is ugyanezt. A kettőt cikk-cakk öltéssel rögzítettem egymáshoz.

Újból előkerült a PEPITÁS ferdepánt, de most az eredeti 6 cm-es szélességben. A pipere aljának középvonalától indulva, gyenge talpszélességgel kell felvarrni, a sarkoknál ügyelve az ívekre. Nem kell összetoldani, mert a pipere sarka belülről el lesz varrva, így a toldás pont oda esik.
A ferdepánt felvarrása után vasalóval szoktam szépen beigazgatni , mielőtt visszatűzném.
Aki a kézi varrás híve, annak kézzel ajánlom a szegőpántot eldolgozni. A bátrabbak a színéről a ferdepánt tövében megtűzhetik, vigyázva, hogy a hátoldalán se menjenek le róla sehol.
Legvégén a két sarkot kell keresztbe elvarrni, attól függően, hogy mekkora talpat szeretnél a piperédnek.

Ezután jön a legcsodásabb és sokak által egyáltalán nem kedvelt cipzár bevarrása, ami jelen esetben kizárólag kézzel lehetséges. Ugyan minimális időráfordítást igényel, de bizton szép lesz az eredmény, így melegen ajánlom mindenkinek, aki a tradícionális patchworkot képviseli:-)))
Egy 5-6 cm-t összevarrok a pipere szájából és utána kezdődik a cipzár. Miután az egyik szárát végigvarrta, a másik oldalon is összevarrom az 5-6 cm-t, és csak utána varrom a cipzár másik szárát. Így nagy meglepetés nem érhet!


Mindezek után egy kis bőrzsinórral felkötjük a húzókára a fagolyót és elkészült a nem túl nagyméretű piperénk. Mivel már egy órája klimpírozok, felmerült bennem, hogy lehet, hogy gyorsabban megvarrom, mint leírom a készítést. Várom kritikus megjegyzéseiteket, hol voltam teljesen homályos!?
MINDEZT készítettem két hét múlva tartandó textiles alkotónapom margójára és ajánlásaként, ahol a fő téma a ferdepánt lesz. Megpróbálok minden olyan dolgot bemutatni, ahol jól hasznosítható, mivel elég sokat dolgozom vele. Kezdőknek egyszerűbb, haladóknak kicsit elgondolkodtatóbb, művészibb felhasználásokat mutatok, s alkotunk ismét együtt jó hangulatban egy indiánnyári szombaton. Várom jelentkezéseteket!!!

III.Textiles Alkotónap időpontja:
2009. SZEPTEMBER 26-án, SZOMBATON 9.00-17.00 ÓRÁIG
Helyszín: GYŐR-MÉNFŐCSANAK
BEZERÉDY KASTÉLY aulája

Jelentkezni és bővebb információ: ludvig.nicolette @gmail.com

13 megjegyzés:

Silerika írta...

Tőled valóban szokatlan részletességgel írtad le, amit köszönök. Nem volt ez a leírás számomra sehol sem " homályos".:))

FKriszti írta...

Teljesen érthető ,sehol sem "homályos"!Köszi! :O)

UKati írta...

Látszik, hogy nekem még van mit gyakorolnom, mert nekem a ferdepántos rész nem egész tiszta. Előszöris a 6 cm az már úgy a szélessége, hogy be van vasalva ferdepántnak, vagy az a "bruttó" szélessége? Amikor félbevágod, akkor egy sima 3 cm széles csíkod lesz, vagy egy levasalt ferdepánt fele? Mert én azt nem értem, hogy amikor tűzöd és csinálod a hullámot, akkor hogyan áll elő az, hogy a két sárga anyag között "dudorodik". Na jó, ha máshol nem a textiles napon elmondod, mert képzeld, úgy néz ki el tudok menni!!!!! Elengedtek itthonról :-) A ferdepánt úgyis a mumusom, hátha megszeretem :-)

Barbi írta...

Jaj, de jó! Köszi, köszi, köszi! :D

leda írta...

Jaj, de jó! Én már a nyakkendő-mintás táskád leírását is használtam, ezt is biztosan fogom! Köszönjük az érthető leírást!

T REKA írta...

Csak ámulok és bámulok,hat igazán remekmű ez a pipere tartó!!!

zseniko írta...

Kedves Colette!
Nekem csak még azt írd le, hogy milyen öltésekkel varrod be a cipzárt és pontosan hova, és külön még levarrod-e a cipzár szélét is az anyaghoz?
Enikő

Colette írta...

Köszi mindenkinek, remélem hasznát veszitek?!

Ukati: kedves Kati, örülök, ha jössz az Alkotó napra!
Addig is, a 6 cm, és a 3 cm bruttó, ahogy írtad, és mindkettő félbe lett vasalva.

Enikő: kb. a cipzár szárának a felezővonalába varrom le, a ferdepánt belső feléhez- talán az egyik képen elég jól látszik!
Apró fércöltésekkel, vagy minek hívják??!! Le és föl böködök, de kb. kettőt egy centiméteren belül:-))) A szélét már nem kell levarrni, tökéletesen áll így is!

Ibcsy írta...

Minden teljesen világos, köszi:-)
Ferdepántom is van, Pepita féle:-)

Abile írta...

Köszi, hogy nem sajnáltad az időt és energiát a neszeszer bemutatásához! Tetszik! :o) Pepitás ferdepántom már van is... :o)

Ida13 írta...

Nagyvonalú voltál ezzel a leírással. Annyira sajnálom viszont (ez egy kicsit hátránya a dolognak), hogy nem nagythatók a képeid, vagy nincsenek olyan igazán közeliek.:(:(:(

Ili írta...

Köszönöm a leírásod. Érthető és nagyon jól illusztráltad.
Legjobban a ferde pánt hullámos tűzése tetszik. Nagyon mutatós.

csigaszabo írta...

Kedves Colette, nagyon örülök, hogy tanfolyamilag végigmutattad a készítést, már varrtam is egyet gyorsan, úgy megtetszett. És szerencsére sikerélményem is van :)
Üdv:
Anita (a tulipános menyasszonyiruhás)

Rendszeres olvasók

Számláló