2008. november 29., szombat

Colinda énekek

Makám koncert
Karácsonyi, adventi műsor - COLINDA ÉNEKEK
A 9 Colinda c. lemezünk dalai az adventet és a közelgő karácsonyt idézik, a gyermekét váró Mária énekeit, a betlehemi gyermekgyilkosság elől Egyiptomba menekülő Szent család hányattatásait, a pásztorok és a Háromkirályok hódolatát és a várva várt ünnepet, a családi otthont, az együttlét örömét.

Helyszín és időpont: 2008.december 5. péntek 20.00 óra
Háló Közösségi Központ
Bp. V. Ferenciek tere 7/8, III. lépcsőház, II.

Aki teheti menjen el rá, felejthetetlen élményben lesz része. Advent idején mindig ezeket a dalokat hallgatom, amióta megvan ez az album.

" A colinda Kelet-Európában és a Balkánon a szláv és román nyelvterületen elterjedt parasztdalok, karácsonyi, betlehemes és újévi énekek összefoglaló neve. Eredete a középkorig nyúlik vissza. A szó a latin calendae-ből származik. Lengyel kéziratok már a XII. század óta említik. Szövegük és funkciójuk alapján nem kizárólag egyházi jellegűek. Romániában - a hazai betlehemezéshez hasonlóan - házról házra járván, gyermekek énekelte kéregető dalok, a lengyel szóhasználatban karácsonyi és betlehemes énekek, jétákok, pásztordalok. Kolinda dallamokat Chopin és Bartók is feldolgozott.

Dalszövegek:http://www.makam.hu/2/versek2.htm

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók

Számláló