2008. november 29., szombat

A hely szelleme

Van néhány olyan hely, ahová időnként visszahúz a szívem. Tavasszal itt volt a húsz éves érettségi találkozónk, atóta nem jártam erre. Ma szólított a hely szelleme, s tettünk egy kirándulást. Fotókat nem tudtam készíteni, ez még tavasszal készült, azért olyan zöld a fű...

Kis-nyalka major ( Pannonhalma környéke )

Colinda énekek

Makám koncert
Karácsonyi, adventi műsor - COLINDA ÉNEKEK
A 9 Colinda c. lemezünk dalai az adventet és a közelgő karácsonyt idézik, a gyermekét váró Mária énekeit, a betlehemi gyermekgyilkosság elől Egyiptomba menekülő Szent család hányattatásait, a pásztorok és a Háromkirályok hódolatát és a várva várt ünnepet, a családi otthont, az együttlét örömét.

Helyszín és időpont: 2008.december 5. péntek 20.00 óra
Háló Közösségi Központ
Bp. V. Ferenciek tere 7/8, III. lépcsőház, II.

Aki teheti menjen el rá, felejthetetlen élményben lesz része. Advent idején mindig ezeket a dalokat hallgatom, amióta megvan ez az album.

" A colinda Kelet-Európában és a Balkánon a szláv és román nyelvterületen elterjedt parasztdalok, karácsonyi, betlehemes és újévi énekek összefoglaló neve. Eredete a középkorig nyúlik vissza. A szó a latin calendae-ből származik. Lengyel kéziratok már a XII. század óta említik. Szövegük és funkciójuk alapján nem kizárólag egyházi jellegűek. Romániában - a hazai betlehemezéshez hasonlóan - házról házra járván, gyermekek énekelte kéregető dalok, a lengyel szóhasználatban karácsonyi és betlehemes énekek, jétákok, pásztordalok. Kolinda dallamokat Chopin és Bartók is feldolgozott.

Dalszövegek:http://www.makam.hu/2/versek2.htm

2008. november 27., csütörtök

Zöldre zöld

Ha valaki nem tudott dönteni a minták alapján, akkor most íme a táskák teljes formájukban mutatják magukat. Nálam ez a gombvirágos most a kedvenc. A férjem is ezt szúrta ki az öt közül, volt is egy kis vitánk belőle, hogy elviheti-e Angliába. Szerencsére ez a táska a vastag düftin miatt olyan súlyos többi társához képest, hogy nem kerülhetett már bele a bőröndbe. Nagy kő esett le a szívemről, így legalább hazai tulajdonosa lesz. Valami azt súgja, hogy hamarosan...

Gombvirágos- a kedvenc. Zöldre-zöld- kanyargós mintával.


Szőlőindás.




És végül, de nem utolsó sorba két "mosolygós gombos".

Most egy pár napig nem lesz fényképezőgépem, így arra gondoltam, hogy ha lennének technikai jellegű kérdéseitek felém, akkor most több időt tudnék a megválaszolásukra fordítani. Ezúton is elnézést kérek azoktól, akiknek megválaszolatlanul hagytam ilyen témájú megjegyzését. Ígérem, hogy a most felvetődő kérdésekre legjobb tudásom szerint válaszolok. Várom a kérdéseitek, és ha összejön néhány, akkor bejegyzésben írom meg a választ mindenki okulására.

2008. november 24., hétfő

Fenyőbábu

Megkönnyebbültem, kicsit engedett a munka szorítása. Utolsó simítások a vásári portékákon, aztán felülnek a repülőre. Már nagyon vágytam valamit készíteni saját kedvünkre. Nagyfiaimnak is megvarrtam ezt a fenyőbábut, gondoltam Misi sem maradhat ki belőle. Már nem emlékszem hol láttam az ötletet, olyan régen volt... Annyira kedves a figura, remélem ti is megszeretitek.


Készítettem sablont, ha valakinek gondot okoz a bábu megrajzolása, akkor ez a segítségére lehet.
5x5 cm -es a háló. Lehet kisebbet, vagy nagyobbat készíteni, akkor a háló méretén változtassatok. Varrásráhagyás már van a sablonon, mert a kiszabott bábumról vettem le nektek.
A színeket, beosztást is megváltoztathatjátok, saját ízlésetek szerint. Nekem most még ezzel a waldorf munkával van tele a fejem, ezért így sikerült...


A trapézok közé 2.5 cm -es félbevasalt ferdepántokat fogtam, ezzel is öltöztetve a fát...

Az öltöztetés gombok felvarrásával folytatódott...

A lábakat is előkészítettem, zoknija is lett a fenyőbábunak...

Arca is van a drágának, mert hát arc nélkül nem maradhatott, gomb szem és száj...

Kockás anyag lett a hátoldala, kigépeltem a testet és a lábakat. Kifordítás után levasaltam a részeket, majd kitömtem őket...

Utolsó fázisban kézzel bevarrtam a két lábat a helyére... Mindez míg a délutáni alvás tartott elkészült.

Régi és új darabok a fotelben.
Birtokbavétel, de mi legyen a neve???
Jó munkát, ezt ne hagyjátok ki!!!

2008. november 23., vasárnap

Kislányoknak-nagylányoknak

MESKA boltom kínálatát bővítettem kis-és nagylányoknak varrt kötényruhákkal. Sokféle színben és gazdag motívum világgal, hét különböző méretben készülnek ( 2 éves kortól a bakfis méretig). Kis modelljeim segédkeznek a ruhák bemutatásában. Ez a két kötényruha már kapható a boltban, de folyamatosan készülnek az új darabok.

Néhány nyári fotó ízelítőként.




2008. november 21., péntek

Hetvenhetedik

Ez a hetvenhetedik bejegyzésem. Akik olvastok, ismeritek nagy vonzódásomat a számok misztikus világához...

Viszont ha azt szeretném, hogy most ne kattints innen el kedves olvasó, akkor inkább megmutatom a soron következő táskaparádémat. Ismét kiváncsian várom a véleményeteket. Szinte biztos vagyok, hogy itt nem az a minta lesz a nyertes, ami a liláknál volt. Látjátok ez egy jó tanulság, hogy ami az egyik színnel biztos befutó, az egy másik színnel nem sokat mutat. Ha nem a "mosolygós gombos"- így nevezte el a gombos lila táskát az a kedves vevőm, aki most már boldog tulajdonosa-, akkor ki lesz az első helyezett? Remélem jól látszik, most öt táska van a képen, csak a helykitöltés miatt vágtam be a középső kicsi képet.



2008. november 19., szerda

Képeslapok

Pár hete már mutattam ezt az "angyalok tánca" képeslapot, aztán valahogy mindenre nekem se jut időm, mert nem készült belőle háromnál több. Ma viszont jött hozzám valaki egy kéréssel, hogy holnapra legyen meg két tucat lap. Meglett, de nem angyalos:(((
Ígértem a megrendelőmnek, ha egy kicsit több időt kapok, akkor a következő tucat már angyalos lesz. Nem maradt más, mint a jól begyakorolt geometrikus kereteimet rajzolgattam.

Ti milyen képeslapokat szoktatok kreálni??? Van még egy technika, tiszta papír ( semmi textíl ), ha lesz egy lélegzetvételnyi időm, akkor leírással együtt megmutatom majd.







Újra nyitva a MESKA

Újra nyitva a MESKA, mindenkit szeretettel várunk, legyen az nézegető vagy vásárló.
PEPITA üzletébe újdonságok érkeztek, válogassatok kedvetekre, és mások kedvére!!!

Marci fiam romantikus csillagai.

2008. november 18., kedd

Filcrátétek

Ezek meg itt a colette mütyürkéi, fogadjátok sok szeretettel. Lassan, de azért lett belőlük valami: titok doboz és mindenes -főként lányoknak. Ezek is a Waldorf-világ, gyerek-világ részei.






Ajánló

Megint az ETSY-ről ajánlok nektek meleg szívvel egy készítőt. Annyira tetszenek a kitűzői...
A színek fantasztikusak, a hímzés aprólékos és precíz. Mikor először megláttam, azt éreztem, rokonlelkek vagyunk.



2008. november 16., vasárnap

Együtt alkotunk

Ebéd után ,-míg Misi ( a legkisebb) aludt - bevonultunk a műhelybe alkotni. Bálint színes filcekből folytatta a már előzőleg kipróbált formákat, csak itt a vasalást megspórolta.
Igazán vidám, gyerekes dolgok születtek a keze alatt. A körök szabásával kicsit szenvedett, de aztán adtam neki egy körsablont, s előrajzolva már jobban boldogult.


Ezekbe a háromszögekbe nagyon belebolondult, két színösszeállításban is felfűzte.



Marci fiam sem tétlenkedett, neki még az anyagokat nekem kellett felvágni, mert őt még nem engedem a körkéssel bánni. A vasalást, a gombozást már ő készítette, és a végén a csillag is az ő javaslata volt, valószínű beleunt a fenyőfákba. A rögzítés kitalálásában segédkeztem, mert egy kicsit sok gombot szeretett volna felvarrni rá, s javasoltam, hogy fagolyót is használjunk.




Mikor nem igényelték a segítségemet, egy blúz utolsó simításait végeztem. Hímeztem rá egy -két "colettes" virágot, meg a gombozás volt hátra. Kivasaltam a végén, mert délután jöttek érte.
Kedves szomszédasszonyom anyukájának készült, aki nagy örömmel ment el benne.


A MESKA karbantartás miatt átmenetileg szünetel, várhatóan kedd reggel fog újraindulni.
Akkor fogjuk Pepita boltjába az új anyagcsomagokat feltölteni. Remélem találtok benne kedvetekre valót. Köszönjük mindenkinek, aki benézett hozzá! Már a látogatók számának is nagyon örült...

2008. november 15., szombat

Megnyitottuk!


Egy új bolt nyílt a MESKA-n, PEPITA üzlete: http://pepita.meska.hu/




Nagyon köszönöm mindenkinek a bíztató szavakat. Segítem, támogatom, ahogy tudom, ez természetes, és sok-sok vásárlót kívánok neki karácsonyig!

Nézzetek be hozzá, nem fogtok csalódni... Egyre jobb ötletei vannak, s ha sikerélménye lesz, szerintem szárnyalni fog.

A fejlécet is ő kreálta az öccsével együtt. Szerintem nagy ötlet volt, hogy a feliratot a folttakaróból kivágott kis négyzetekből rakták ki. Először próbáltam segíteni, de csak szenvedtem vele, ők meg fél óra alatt megoldották a problémát. Szerintem hamarosan Marci fiam is benne lesz a boltban, már a feltöltésnél ő segédkezett. Nem is bánom, ha ketten osztoznak a tennivalókon, mert így biztosan nem marad rám a boltjuk gondozása.


2008. november 14., péntek

Nem esik messze az alma a fájától

Tegnap legnagyobb fiam nagy meglepetést okozott. Már egy hete duruzsolja, hogy : "anya, szeretnék egy boltot a MESKA-n", de nem vettem komolyan. Kamaszos fellángolás, majd elmúlik. Kérdeztem tőle mit szeretne eladni. Azt válaszolta, hogy az anyagjaimat:)))
Most lehet, hogy mosolyogtok, de én tudtam mire gondol. Nagyobb vásárokra, szoktam készíteni anyagvágatokból összegurgatott kis csomagokat, foltos vevők részére. Külföldi vásárokra is szoktunk ilyeneket csinálni, és Bálint ennek a készítésében, anyagok bevasalásában mindig szívesen részt vett. Szóval rögtön tudtam, hogy erre gondol.
Miért ne, gondoljuk át.-mondtam neki. S mutattam neki néhány trükkös csomagolást. Aztán el kellett mennünk Misivel a leendő óvodába Márton napi lámpáskészítésre, és mire hazaértem, toronyban álltak a bevasalt anyagdarabok. Dolgozott a fiú rendesen, s már a bolt nevét is kitalálta.
Nem értek teljesen egyet a bolt gondolatával, de ha ez motiválja lehet, hogy belemegyek. Ő egy tüzes temperamentumú kamasz, és jobb ha anyagokat hajtogat ( még ha csak karácsonyig csinálja), mint az utcát rója a haverjaival. Lehet, hogy nem írtam, de 14 éves lesz.
Mit tennétek a helyemben???

Fenyődíszek foltosoknak, ha kedved szottyan varrni valamit, akkor szétbontva a csillagot 8 db 12x12 cm es anyag boldog tulajdonosa lehetsz.



A természetesség kedvelőinek. ( tanult a gyerek az anyjától:)))


2008. november 12., szerda

Waldorf világ

Waldorf világ- gyerek világ. Több évig járt legnagyobb fiam Waldorf iskolába, nagyon szerettünk oda járni, szép emlékeink vannak róla. Mikor a közösséghez tartoztunk és amikor már nem, akkor is részt vettünk az iskola adventi bazárján, színesítve ezzel a kínálatot, és támogatva az iskolát. Ebbe az évben úgy alakult, hogy Angliába megy férjem egy ottani Waldorf iskola vásárába, ahová kint élő magyar barátaink küldtek nekünk ajánló levelet.
Az én stílusomtól egy kicsit messze van a gyerek világ ( foltvarrásban értem ), ezért nehezen indult a készítés, de most már kezdem látni az alagút végét, mert a hét termékből, amivel készülök négy készen van, kezdek fellélegezni. Egyrészt, hogy elkészülünk, másrészt, jó látni így együtt a dolgokat, amiket néhány hete még csak elterveztem.
Ceruzatartók, ruhatároló zsák, kézimunka zsák, szütyőke már 12-12 db sorakozik, és még a krétatartó, textildoboz, kislányoknak neszesszer van hátra.
A 12 -es számra nem véletlenül esett a választás, mivel ez a waldorfiában egy kulcsszám.
Nekem a teljességet jelenti, s remélem az örömük is teljes lesz termékeinket látván.
Mi végtelen örülünk ennek a megtisztelő feladatnak, hogy részt vehetünk ezen a rendezvényen.
( Két hét múlva indulás.)









Rendszeres olvasók

Számláló